- Csak olyan gombát gyűjtsünk, melyről biztosan tudjuk, hogy fogyasztható, az egészségre nem ártalmas. Felhasználás előtt még az általunk jól ismert gombát is tanácsos bemutatni a hivatásos gombaszakértőnek. Csak így lehetünk teljesen biztosak abban, hogy jó és ehető gombát gyűjtöttünk.
- A szedett gombát ne próbáljuk forralással, főzéssel méregteleníteni. A halált okozó mérgek forró vízzel, forralással a gombából nem oldhatók ki. A leforrázott vagy főzött mérges gomba ugyanolyan veszélyes, mint a nyers.
- Gombamérgezés gyanúja, illetve tünetei (hányinger, kínos szomjúság, bódultság) esetében késedelem nélkül hívjunk orvost. Az orvos megérkezéséig a beteget próbáljuk hánytatni, adjunk hashajtót, beöntést, hogy a mérgező anyag kikerüljön a szervezetből.
- Enyhe mérgezési tüneteknél is forduljunk orvoshoz, hogy idejében kezelni lehessen az esetleg később fellépő súlyosabb mérgezést. Gyakori, hogy az enyhe mérgezést később életveszélyes mérgezési tünetek követik.
- Ha a beteg későn fordul orvoshoz, megmentésére alig van remény! (2017)